موقیعت که نباید تدریس کنیم
لطفا چند لحظه خودتان را جای دانش آموزان و یا دانشجویان بگذارید.
معلم یا استادی دارید که سر کلاس می آید و بدون اینکه شرایط شما را درک کند شروع به تدریس می کند.شما انگیزه ندارید ، استرس داریدو یا شاید گرسنه هستید و لی استاد بدون توجه به این موارد در حال تدریس است . آیا شما در این حالت چیزی یاد می گیرید؟
چقدر خوب است که قبل از تدریس این سوال اساسی را از خودمان بپرسیم که
[highlight background=”” color=””]آیا ما همیشه و در همه ی مواقع باید در کلاس تدریس کنیم؟ [/highlight]
خب واضح است که جواب این سوال “خیر” است .
مواقعی وجود دارد که تدریس ما هیچ فایده ای ندارد و می توانیم بگویم داریم زور الکی می زنیم (پیشنهاد می شود مقاله ی برای تدریس زور الکی نزنید را مطالعه کنید)
در این مقاله ۳ موقیعت که نباید تدریس کنیم آورده شده است.
۱-قبل از امتحان
ارزشیابی تکوینی به ما می گوید که به مرور و در طی سال تحصیلی از دانش آموزان امتحان بگیریم. این کار بسیار خوبی است که ساعتی از کلاس و تدریس را به برگزاری امتحان و پرسش اختصاص دهیم. یک رسم که تقریبا همه جا جاافتاده این است که اگر امتحان ۳۰ دقیقه وقت بگیرد و وقت کلاس یک ساعت نیم باشد، معلمان ترجیح میدهند که امتحان را در نیم ساعت آخر کلاس برگزار کنند . خب تا اینجای کار همه چیز خوب بود پس مشکل کجاست؟ مسئله این است که ما در زمان قبل از امتحان چه کاری انجام میدهیم؟
تدریس در این زمان اصلا پیشنهاد نمی شود. زیرا دانش آموزان استرس قبل از امتحان دارند و به جای اینکه به درس جدید گوش دهند فکرشان معطوف به مطالب امتحان است. مطمئنا در کلاسی که توجه دانش آموزان با ما همراه نباشد ما موفقیتی در تدریس نخواهیم داشت. و از همه عجیب تر اینکه حتی اگر در ساعتی بعد از کلاس شما هم یک امتحان سخت باشد، بازهم تا حدود زیادی در کیفیت تدریس شما تاثیر گذار خواهد بود.
اما چاره چیست؟ و بهترین کار در مدتی قبل از شروع امتحان چیست؟
این که چه کاری بهترین است ، بستگی به روش تدریس شما ، سن مخاطب ، اهمیت آزمون و … دارد اما در ادامه پیشنهادیی مطرح می شود که شما می توانید به فراخور شرایط به برخی از آنها عمل کنید:
- جلسه ی رفع اشکال راه بیاندازید و ازدانش آموزان بخواهید که سوالاتی که در ذهن دارند را بپرسند. چون قبلا مطالعه عمیقی انجام داده اند معمولا در این مواقع سوالات خوبی می پرسند.شاید برخی از دانش آموزان برای اولین بار مطالب درسی شما را مرور کرده اند پس فرصت مناسبی است که اجازه دهید کمی آموخته های خود را به چالش بکشند و برای پرسش هایی که در ذهنشان به وجود آمده جوابی پیدا کنند.
- استرس امتحان را کاهش دهید. شما می توانید با گرفتن امتحان های زیاد و ساده با این مشکل مقابله کنید آنقدر این کار را انجام دهید که امتحان برای دانش آموزان امری طبیعی شود. البته کاهش استرس امتحان، مبحث مفصلی است و مقاله ای در این رابطه نوشته خواهد شد .(از طریق ایمیل به اعضای سایت روش تدریس اطلاع رسانی می شود)
- ابتدا امتحان را برگزار کنید،اگر فرصت کافی و جود داشت کمی در رابطه با همان امتحان صحبت کنید مثلا جواب سوال های سخت را بگویید تا جو به حالت عادی برگردد بعد تدریس را شروع کنید.
۲-وقتی دانش آموزان گرسنه هستند
برای یک تدریس خوب لازم است تا قبل از هرچیز نیازهای حیاتی مخاطبان رفع شده باشد. اگر حس کردید که عموم مخاطبان شما گرسنه هستند اصلا تدریس را شروع نکنید.
اما چاره چیست؟
در مقاله ای با عنوان تدریس برای دانش آموزان گرسنه به صورت مفصل در این رابطه بحث شده است که پیشنهاد می کنم آن را مطالعه بفرمایید.
۳- کلاس هایی که مستقیم بعد از ناهار هستند
در دوران دانشجویی یکی از کلاس های ما در روز چهارشنبه هر هفته مستقیما بعد از ناهار تشکیل می شد . اتفاقا برنامه ی غذایی در روز های چهار شنبه چلوکباب به همراه ماست و دوغ بود(آن زمان وضع تغذیه دانشجویان بهتر بود) این ترکیب درست مانند یک معجون خواب آور عمل می کرد. من زود تر از دیگران خودم را به کلاس می رساندم و در گوشه ای دنج ، به همراه لالایی صدای استاد به خوابی عمیق فرو می رفتم . قبل از آن هم به همکلاسی ها می گفتم ” هر وقت رسیدیم من را بیدار کنید” . یعنی کلاس که تمام شد من را خبر کنید
خب در این چنین مواقعی اگر ضعف در تدریس با این حالت خمودگی ناشی از تغذیه همراه شود . مطمئنا نتیجه ای جز داستان بالا را در پی نخواهد داشت.
اما چاره چیست؟
- اگر تدریس شما حالت تئوری و عملی دارد سعی کنید در ساعت بعد از ناهار درس های عملی را انجام دهید.
- هرگز از روش تدریس سخنرانی در چنین مواقعی استفاده نکنید.
- همان ابتدای سال که برنامه کلاس مشخص می شود با اصرار و پافشاری این ساعت کلاسی را قبول نکنید. شما در این مواقع نیاز دارید تا با قسمت آموزش یا دفتر چانه زنی کنید. معمولا اصرار و پافشاری جواب می دهد و از شر این ساعت بد برای تدریس ،خلاص می شوید
در درس اول دوره ی رایگان سایت روش تدریس هم مطالبی برای تدریس نکردن در شرایط خاص گفته شده است شما می توانید در گوشه ی بالای سمت راست همین صفحه نام و ایمیل خود را وارد کنید تا این فایل های صوتی به ایمیل شما ارسال شود.
http://raveshtadris.com